mandag den 25. februar 2013

Litteraturfordybelse

I denne uge er det overordnede tema at fordybe os i faglitteratur indenfor friluftsliv. Vi vil bl.a. beskæftige os med følgende tema'er:
  • Elevernes personlige udvikling.
  • Turplanlægning. - Herunder pakning af grej.
  • Mad og drikke. - Nak og æd. + Ernæring.
  • Aktiviter. - Hvordan de kan bruges på en hensigtsmæssig måde.
  • Pr. - Hvordan sælger vi friluftsliv til elever, forældre og (skole)ledelse.
I øvrigt arbejder vi hen imod vores kommende "klatretur" til Sverige.


fredag den 22. februar 2013

Friluftlivstur om vinteren. - 4 dages tur på Øhavsstien.

Så drager vi afsted på vores første tur. En vandretur på Øhavsstien. Turen går fra Ollerup til Stågerup, videre gennem hvidkilde skoven til Svendborg over tåsinge og Valdemar slot til langeland. Vi startede tirsdag eftermiddag og drog afsted til vores første sovested var i Kohave (stågerup), så turen var kort. Omkring 3km.

Da vi ankom blev vi stillet en opgave. Vi skulle bygge en bro v.h.a. malerpinde. Intet andet. Det kom til at tage lidt tid, men efter en del hjernebrud fik vi bygget en fin lille bro.


Aftensmaden bestod af svinemørbrad i saltdej med rodfrugter og grønsager fra foilepakke. Det hele blev tilberedt ved at lægge det ind i bålet.










Vi fulgte nu Øhavsstien til Tåsinge hvor vi skulle sove i Bregninge skov. Der var opgaver undervejs, og det første opgave vi fik stillet var at holde øje med forskellige træsorter på vejen. Vi skulle så fortælle hinanden om sorten og dens kendetegn. Dette brugte vi senere da vi fik 10 minutter til at finde så mange forskellige slags træer vi kunne. Vi skulle kendte navnene på træerne. Frokosten bestod af en dejlig gang varm suppe. Den var særdeles tiltrængt i kulden.
Efter en masse vandren kom vi til Svendborg. Vi kom helt ud til vandet og skulle hente to flasker ude i det kolde vand. Så det var af med bukserne og så ellers afsted for at få hentet de vigtige flaskeposter. I flaskerne var der en morsekode og et morsealfabet. Vi skulle nu oversætte koderne. Der stod hvor vi skulle handle ind, inden vi kom frem til skoven.
Da vi endelig kom frem til skoven og havde fundet et dejligt sted (granskov, da dette holder bedst på varmen) hvor vi kunne sove, skulle der hentes vand, laves mad og oprette en lejrplads. 
Menuen var æggekage med kartofler og bacon, samt nogle kogte grønsager. Lækkert - og til at lave på en trangia, uden at have en bål plads.

Vi gik tidligt i seng, da vi skulle tidligt op. - Det er sjovest at være vågen i de lyse timer :-)


Bivuakken med granvæg som læ og isolering var et hit. Næste morgen stod vi op klokken 05.00, da vi skulle gå langt. Denne dag skulle vi gå hele vejen fra toppen af Tåsinge til Langeland. 
Vi fik hurtigt lavet morgenmad og pakket sammen. Vi drog afsted med lidt trætte ben og meget tunge rygsække. Den flotte solopgang (se nedenfor) løftede dog både humør og gejst. 


Da vi nåede Lundby fik vi udleveret en kanin som vi skulle fragte med til vores lejrplads på Langeland. Det gik rigtig fint, og kaninen lå lige så stille i kassen hele vejen.
I dag stod menuen på kanin. Da vi - godt trætte - kom frem til Øhavets Efterskole, hvor vi skulle sove, havde vi lige et par timer før vi skulle igang med maden. Først skulle vi sige farvel til kaninen. Den skulle aflives og slagtes - på ordentlig vis.

Maden blev lavet, og det blev lækkert.
Fredag gik turen så i bil tilbage til lærerskolen hvor vi fik pakket ud, gjort rent og sat på plads. 

Vi fik på denne tur afprøvet vores udstyr, fik fundet ud af hvad der er godt - og ikke godt - at have med på en vinter friluftstur. Vi lærte også hvor vigtigt det er at have en ordentlig taske og virkelig overveje hvad man fylder i den (hvert et gram tæller).

Vi gik i alt 42 km, med rygsække på omkring 18-19 kg.



onsdag den 20. februar 2013

Mad og hygge på Gymnastikhøjskolen i Ollerups friluftsplads (Steffen) i Kohave (Stågerup).

Vores aftensmad tilberedes. Dette er forskellige rodfrugter, som tilberedes i bål. Pak dem gerne ind i to lag staniol (med den matte side indad) med noget vådt avispapir imellem, så brænder de ikke så let på.

tirsdag den 19. februar 2013

Årets første friluftstur. Hvad skal pakkes?

Fra start  kommer vi til at bære ca. 20 kg i snit. Dette bliver dog mindre efterhånden som turen skrider frem, da vi jo spiser af fødevarerne.

fredag den 8. februar 2013

Teambuildings øvelse nr. 2.

Samarbejdet kører..

Gruppen skal løfte gryden ud på græsset. De må ikke træde ind på gruset, og har (kun) to reb til hjælp. Der er vand i gryden, så den er lidt tung at flytte på. Gryden må ikke placeres andre steder på gruset end i midten af arealet hvor udgangspunktet var. sker dette bliver den flyttet tilbage, og de må starte forfra. 
Efter lidt drøftelse fandt gruppen frem til et par mulig læsninger som de afprøvede. Og hurtigt fandt de frem til den løsning der skulle vise sig at lykkes for dem.   

tirsdag den 5. februar 2013

Teambuildings øvelse nr. 1.

I denne uge arbejder vi med Teambuilding i tursammenhæng 

Her er et eksempel på en af de aktiviteter vi afprøver og arbejder med

Rebets mester
Koordination og blind kommunikation
Deltagere:
4-8 personer
Anslået varighed:
25 minutter.
Beskrivelse:
Tankeleg som indbefatter brug af reb. Deltagerne skal i fællesskab danne en figur på baggrund af verbal kommunikation og tankens magt. Deltagerne får fjernet deres vigtigste orienteringssans, synet og skal derfor løse opgaven i blinde. Opgaven stiller krav til deltagernes evne til at lytte og forstå, hvilket bl.a. giver et større indblik i forskellen på at se tingene gjort og blot høre om hvorledes det er gjort. Opgaven lægger desuden op til at deltagerne håndterer eventuelle frustrationer, som måtte opstå undervejs, ligesom det giver muligheden for at styrke klarheden af formidlingen af et budskab.
Mål med opgaven:
Opgaven har til hensigt at vise deltagerne, hvor svær en ganske simpel opgave kan være, når vi fjerner én af vores vigtigste sanser og kun kan forholde os til det vi hører og mærker.
Udbytte:
Aktiviteten giver deltagerne en sjov oplevelse og appellerer til at kombinere den kreative tanke med den logiske.
Instrukser til instruktør:
Deltagerne skal via 2 stykker reb på 10 meter - hvor enderne er bundet sammen - danne en stjerne bestående af 2 ligebenede trekanter med bind for øjnene. Når deltagerne mener de har dannet figuren, fjernes bindende for øjnene og det konkluderes om deltagerne har løst opgaven / nået målet.
Opgaveorientering til deltagere:
Af hensyn til områdets lette genkendelighed for flyvevåbnet, er det jeres opgave at lave en stjerne, som kan ses fra luften. Til jeres rådighed har I 2 stykker reb, som skal anvendes til at danne figuren. Situationen er desuden den, at der ikke er mulighed for at udføre jeres opgave så længe det er lyst. I vil derfor alle få bind for øjnene, da opgaven skal løses uden at I kan se noget. I får nu 5 minutter til at forberede jer på opgaven. I løbet af den tid må i kun tale sammen og ikke berøre materialet som er til rådighed.
Variationer:
Figurerne kan ændres, så det bliver lettere eller sværere at løse opgaven. Der kan desuden udpeges en person, som skal lede slagets gang uden bind for øjnene, men som ikke må røre de øvrige deltagere.
Forslag til evaluering:
Lykkedes det at løse opgaven for jer? Gik det efter jeres plan? Hvad gik godt? Hvad kunne I have gjort bedre? Hvis I fik en tilsvarende opgaven en anden gang, hvad ville I så gøre? Hvordan oplever I tilsvarende problemstillinger i hverdagen?
Materialer:
2 reb på 10 meter
8 bind til øjnene


Lidt video fra Teambuildingsaktiviteten "Rebets mester":





fredag den 1. februar 2013

Belbins teamroller

Vi har arbejdet med M.Belbins teamroller. Dette har vi gjort for at blive mere bevidste om hvor vi som gruppe har vores styrker og svagheder.



Billederne indikerer primær roller. Navnene indikerer sekundære roller.